FAQ

Întrebări frecvente

 

1. De ce voluntariat?

Voluntariatul este unul dintre elementele cheie care stau la baza proiectelor Habitat for Humanity România. Voluntari sunt mâinile, inimile și vocile noastre. Ei vin pe șantier și ne ajută să construim, iar după ce au voluntariat, se întorc acasă și spun povestea mai departe. Împărtășesc din experiența lor cu ceilalți și îi încurajează să se implice și ei, la rândul lor, în acțiuni de voluntariat.

2. Ce opțiuni de voluntariat există?

Poți să fii voluntar individual, prin înscrierea la un eveniment de construire și voluntariat. Înscrierile încep în apropierea unui astfel de eveniment și sunt anunțate aici, pe site și pe paginile de social media Habitat for Humanity România.
Sau poți alege opțiunea de voluntariat corporate. Dacă reprezinți o companie, poți organiza un eveniment de teambuilding pe un șantier Habitat. Pentru mai multe informații despre această opțiune, ne poți scrie la adresele de e-mail: violeta.rusu@habitat.ro sau daniel.mihalache@habitat.ro.

3. Voluntariatul pe un șantier Habitat este gratuit?

Voluntarii individuali care se înscriu pentru a participa la un eveniment de construire, trebuie să strângă o donație recomandată, cu ajutorul căreia noi vom putea acoperi o parte din costurile materialelor de construcții și a echipamentului de protecție. De asemenea, ei trebuie să suporte costurile de cazare, transport și mesele luate în afara șantierului.
Companiile care organizează evenimente de voluntariat corporate cu angajații pe un șantier Habitat, trebuie să sprijine printr-o donație realizarea proiectului, și astfel devin parteneri Habitat for Humanity România. În plus, trebuie să acopere costurile logistice ale voluntarilor: cazare (unde este necesar), masă, transport, recreație, echipamente de protecție și costuri de coordonare.

4. De ce trebuie să fac o donație pentru a fi voluntar virtual?

Pe lângă timpul și efortul lor, voluntarii ne ajută să acoperim și o parte din costurile pentru materialele de construcții și echipamentele de protecție.
Nu trebuie să acoperi tu toată donația, poți strânge banii dacă îți creezi un profil de fundraiser pe platforma de fundraising și îți convingi prietenii să doneze pentru tine.

5. De ce există de anul acesta și posibilitatea de a fi voluntar virtual?

Contextul pandemic ne împiedică să construim alături de voluntari pe șantierele Habitat, cât timp numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 este în creștere. Tocmai de aceea, anul acesta voluntarii ne pot ajuta să construim locuințe familiilor vulnerabile, chiar și de la distanță. Alegi un proiect pe care îți dorești să îl susții, îți creezi un profil de voluntar, îți setezi un target, iar apoi începi să strângi donații în contul tău de voluntar virtual. Nu trebuie să acoperi tu toată suma, îți poți ruga prietenii să te susțină printr-o donație.

6. Am nevoie de experiență în construcții dacă vreau să voluntariez pe un șantier Habitat?

Nu ai nevoie de experiență în construcții, însă cu siguranță vei pleca cu multe lucruri practice învățate. Vei fi ajutat permanent de constructori specializați care îți vor explica fiecare sarcină pe care o ai de îndeplinit. Vor lucra alături de tine de-a lungul întregii zile și vor supraveghea pas cu pas cum evoluează construcția.

7. Sunt în siguranță pe șantier?

Siguranța voluntarilor pe șantier este cea mai importantă. La începutul zilei, fiecare voluntar urmează un training de protecția muncii si primește echipamentelul de protecție pentru lucrul pe șantier: cască, mănuși, ochelari etc. Purtarea echipamentului de protecție în zona de construcție este obligatorie. Acesta poate fi scos doar în zona de recreere.

8. Cum mă pregătesc de o zi pe șantier?

Încearcă să te odihnești cu o seară înainte să vii pe șantier. Programul de lucru pe șantier începe dimineața, la ora 08:00 și se încheie la ora 17:00, așa că vei avea nevoie de energie.
Îmbracă-te corespunzător, cu haine comode, potrivite pentru temperatura din ziua respectivă. Optează pentru haine lungi, care să îți acopere pielea, pentru a evita zgârieturile. Încalță-te cu bocanci sau o pereche de încălțăminte cu talpă groasă și rezistentă la apă. Vino pregătit și cu o geacă impermeabilă sau cu o pelerină de ploaie. De asemenea, bijuteriile, ceasurile sau alte obiecte de valoare trebuie lăsate acasă.
Când ajungi pe șantier, fii atent la instructajul de protecția muncii și urmează întocmai regulile șantierului. Poartă echipamentul de protecție și nu uita că siguranța ta și a celorlalți din jur este cea mai importantă.

9. Pe șantier sunt respectate măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus?

Pe șantierele Habitat sunt respectate toate măsurile de igienă și distanțare recomandate de autorități. Punem la dispoziția voluntarilor dezinfectanți, mănuși, măști, toalete cu spălător și săpun, vom amplasa spații pentru relaxare extinse și aerisite, iar împărțirea voluntarilor pe activități se va realiza ținând cont de respectarea distanțării sociale.

Pentru mai multe informații despre voluntariatul individual, scrie-ne la adresa voluntar@habitat.ro
Companiile care vor să afle mai multe informații despre opțiunea de voluntariat corporate pe un șantier Habitat, ne pot scrie la adresele: violeta.rusu@habitat.ro sau daniel.mihalache@habitat.ro

10. De ce există de anul acesta posibilitatea de a fi voluntar virtual pentru un proiect Habitat?

Contextul pandemic ne împiedică să construim alături de voluntari prea curând, așa că am luat decizia de a continua activitățile de construire aferente proiectelor pe care le avem în desfășurare, însă fără componenta de voluntariat pe șantier, câtă vreme numărul de noi cazuri raportate de COVID-19 se situează la cote ridicate.

Implicarea și contribuțiile voluntarilor rămân în continuare foarte importante pentru stabilitatea organizației și a proiectelor pe care le derulăm. Tocmai de aceea, anul acesta, am creat posibilitatea ca cei care își doresc să ne ajute să finalizăm proiectele, să o poată face de la distanță, prin înscrierea ca voluntar virtual.